Description
Witamina K2 MK-7 w kroplach
Dystrybutor: Dr Jacobs
suplement diety
krople 20 ml po 20 ?g witaminy K2 (MK-7) w kropli*
w zależności od stosowania 75 – 300 porcji
* 20 ?g (mikrogram) to 26,5% zalecanego dziennego spożycia
Bioaktywna i łatwoprzyswajalna witamina K2 (menachinon-7) rozpuszczona w ekologicznym, hypoalergicznym oleju słonecznikowym.
Witamina K2 jest uzyskana w procesie fermentacji organicznej.
Kolejna partia produktu (spodziewana jest na przełomie marca i kwietnia) będzie już z witaminą K2 pozyskiwaną z roślin w procesie syntezy organicznej (o fermentacji i syntezie organicznej czytaj na końcu opisu produktu).
Produkt wegański.
Witamina K2 ma naukowo udowodniony korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu:
– dla prawidłowej krzepliwości krwi
– dla utrzymania zdrowych kości
Efekty nadmiernej podaży witaminy K – jak do tej pory nie zaobserwowano.
Witamina K2 w formie menachinonu-7 (MK-7) jest szczególnie dobrze przyswajalna i ma długi okres stabilnego trwania.
Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (antagoniści witaminy K jak antykoagulant typu kumaryny) powinny skonsultować przyjmowanie produktu z lekarzem!
Składniki: olej słonecznikowy (94%), przeciwutleniacz: ekstrakt bogaty w tokoferol (naturalna witamina E), menachinon (witamina K2).
Witamina K2 wraz z witaminą D współdziała w tworzeniu i utrzymaniu zdrowych, mocnych kości i zębów. Dlatego też polecamy przyjmowanie Witaminy K2 razem z produktem D3 Witamina słońca.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia i sposób użycia:
– osoby dorosłe: 8 kropli;
– dzieci do 15 roku życia: 2 krople;
– młodzież do 18 roku życia: 4 krople.
Produkt, po konsultacji z lekarzem, można podawać także niemowlętom oraz dzieciom do 18 miesiąca życia: 1 kropla.
Zakroplać wprost do jamy ustnej lub podawać na łyżeczce.
..
Zawartość w: witamina K / RWS*
8 kroplach 160 ?g** / 213%
4 kroplach 80 ?g / 106,5%
2 kroplach 40 ?g / 53,2%
1 kropli 20 ?g / 26,6%
* referencyjne wartości spożycia, ** mikrogram
.
.
Zalecane dzienne spożycie witaminy K
Wiek Zalecane dzienne spożycie witaminy K
Dzieci poniżej 12 miesiąca 4-10 ?g
Dzieci (od 1 do lat 13) 15-50 ?g
Młodzież i dorośli 60-80 ?g
Kobiety w ciąży i karmiące 60 ?g
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci, w temp. 6-25°C z dala od promieni słonecznych. Po otwarciu zużyć w ciągu 6 miesięcy.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne.
Fermentacja i synteza organiczna
Istnieją dwa sposoby produkcji witaminy K2 – w procesie fermentacji soi i w procesie syntezy organicznej.
Fermentacja soi
Przy produkcji witaminy K2 MK-7 w procesie fermentacji, do soi dodaje się preparaty bakteryjne oraz specjalne rozpuszczalniki. W wyniku stosowania tej metody zawsze powstaje wiele produktów ubocznych, w tym innych menachinonów, np.: MK-4, -8, -9. Wiele z nich jest zbędnych lub nie są biodostępne. Ilość takich zanieczyszczeń zależy od jakości fermentacji.
Ponieważ do produkcji użyta jest soja, w ostatecznym ekstrakcie mogą znajdować się także jej alergeny. Niestety często nie jest też podana informacja, czy użyta soja jest modyfikowana genetycznie.
Witamina K2 uzyskiwana w ten sposób jest określana przez producentów: „z natto”, „z fermentacji soi”, itp.
Synteza organiczna z roślin
Metoda pozyskiwania K2 poprzez synetezę organiczną została wynaleziona w 2006 roku przez norweskiego badacza dr Inger’a Reidun’a Aukrust’a i jego zespół. Znaleźli oni sposób wytwarzania czystej postaci all-trans MK-7 witaminy K2 z naturalnych substancji roślinnych: geraniolu i farnezolu w ściśle kontrolowanym procesie syntezy.
Istnieją dwa rodzaje postaci molekuł witaminy K2 – cis i trans. Formy cis są biologicznie nieaktywne, podczas gdy formy trans mają pełny potencjał biologiczny.
*Geraniol – organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Występuje w olejkach eterycznych. Ma intensywny zapach kojarzący się ze świeżością i pelargoniami, dlatego stosuje się go często w wielu kompozycjach zapachowych stosowanych w perfumach. Uzyskuje się go z olejku różanego, pelargoniowego i cytrynowego.
**Farnezol – organiczny związek chemiczny, alkohol z grupy terpenów, stosowany głównie jako środek zapachowy o zapachu konwalii. Jest składnikiem wielu olejków eterycznych, między innymi konwaliowego, lipowego, muszkatołowego i akacjowego. Otrzymuje się go z olejków kwiatu lipy. Stosowany jest w przemyśle perfumeryjno–kosmetycznym
***Biodostępność (dostępność biologiczna) – określa stopień wchłaniania substancji, jaka dostaje się do krążenia i jest faktycznie wykorzystana przez organizm.