INULINA -PREBIOTYK NIE TYLKO DLA JELIT

Inulina to wielocukier (polisacharyd) pochodzenia roślinnego. Stanowi on materiał zapasowy, z którego roślina czerpie związki organiczne niezbędne jej do wzrostu i innych procesów w trakcie dojrzewania.

Inulina występuje głównie jako składnik suplementów, polecany szczególnie dla osób z cukrzycą, odchudzających się lub z zespołem metabolicznym (zagrożonych cukrzycą, miażdżycą i chorobami układu sercowo-naczyniowego).

Występuje w takich produktach roślinnych jak: łopian,  topinambur, agawa, cebula zwyczajna, mniszek lekarski i w wielu innych kwiatach, ziołach, warzywach oraz bulwach.

Najpopularniejszą jest jednak inulina z cykorii, która najczęściej wykorzystywana jest do produkcji suplementów diety.

Gotowa do spożycia inulina przyjmuje postać białego proszku o lekko słodkim smaku, który bez problemu rozpuszcza się w wodzie. 

Właściwości inuliny: 

  • jest naturalnym prebiotykiem – suplementowana regularnie pomaga odbudować florę bakteryjną jelit
  • zmniejsza indeks glikemiczny produktów, do których jest dodawana a także spowalnia wchłaniania cukru z pożywienia do krwi
  • pomaga kontrolować poziom cholesterolu oraz lipidów we krwi
  • działa jak błonnik pokarmowy – człowiek jej nie trawi, a w układzie pokarmowym rozkładają ją bakterie, dlatego substancja ta zdecydowanie wspiera prawidłowy rytm wypróżnień i przeciwdziała zaparciom
  • w diecie osób odchudzających się może pełnić rolę zamiennika cukru – ze względu na wspomniany wcześniej słodki smak oraz zapewnia sytość na długo
  • ma ona właściwości żelujące, przez co wykorzystywana jest do produkcji dżemów i konfitur jako zamiennik żelatyny czy agaru
  • dodawana jest do produktów zamiast tłuszczu, w którym pełni rolę zagęstnika, dzięki czemu są one mniej kaloryczne

 

Inulina w kosmetykach:

Wykorzystywana jest ona w kosmetykach do pielęgnacji cery. Podobnie jak kwas hialuronowy czy aloes wspiera nawilżenie cery, sprawdzi się więc w pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, z pierwszymi oznakami starzenia, ale również trądzikowej i łojotokowej. 

Oprócz tego wspiera prawidłową florę bakteryjną skóry (można spotkać ją więc w płynach do higieny intymnej) oraz pomaga w odbudowie i utrzymaniu właściwej kondycji płaszcza hydrolipidowego, od którego zależy zdolność cery do obrony przed wolnymi rodnikami, ale również spowolnienie procesów starzenia się.

Zaletą inuliny w kosmetykach jest także to, że wykazuje działanie łagodzące podrażnienia (np. zmiany trądzikowe, AZS) oraz przeciwzapalne.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Dodaj komentarz