Kwasy omega-3 są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, do których zalicza się: kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas α-linolenowy (ALA).
Źródłem EPA oraz DHA, są ryby żyjące w zimnych wodach, takie jak: makrela, łosoś, pstrąg, tuńczyk oraz śledź. Ryby nie są jednak zdolne do produkcji tych związków. Kwasy omega-3 są syntetyzowane w bardzo małych organizmach, zwanych fitoplanktonem, którym ryby się żywią.
Im niższa jest temperatura wody, tym więcej kwasów omega-3 zawiera plankton.
Znaczące ilości tych długołańcuchowych kwasów pozyskiwane są z oleju rybiego, tranu czy skorupiaka kryla antarktycznego.
Możliwe jest również nabycie suplementów diety zawierających kwasy omega-3, zazwyczaj w postaci płynu czy kapsułek.
Kwas ALA występuje w zielonych warzywach liściastych oraz w niektórych olejach roślinnych (np. oleju lnianym).
Rola kwasów omega-3 w organizmie człowieka:
–Wspomagają pracę serca i układ krążenia.
–Wpływają korzystnie na wzrost poziomu we krwi „dobrego cholesterolu” (HDL), obniżając równocześnie poziom„złego cholesterolu” (LDH).
-Chronią żyły i tętnice przed miażdżycą zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
–Są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i centralnego układu nerwowego. Podnosi zdolność do uczenia się.
-Kwas DHA ma szczególne znaczenie dla prawidłowego rozwoju mózgu oraz wzroku płodu.
–Są prekursorami niektórych hormonów.
–Ze względu na jego udział w produkcji serotoniny (hormon szczęścia) wykazują one antydepresyjne działanie.
–Mają korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.
-Sprzyjają likwidacji przewlekłych stanów zapalnych w chorobach jelit,
-Łagodzą bóle reumatyczne w RZS,
– Zapobiegają rozwojowi chorób oczu, tj. retinopatii i zwyrodnieniu plamki żółtej,
-Zmniejszają ryzyko rozwoju choroby nowotworowej prostaty, gruczołu sutkowego oraz jelita grubego,
-Zmacniają układ odpornościowy,
-Łagodzą przebieg chorób autoimmunologicznych
-Mają korzystne działanie w leczeniu demencji, choroby Alzheimera, schizofrenii, ADH, dysleksji oraz autyzmu.
Przy wyborze najlepszego preparatu, należy zwracać uwagę na to, aby zawierał on odpowiednio wysoką ilość kwasów EPA i DHA, pochodzących ze sprawdzonych, wysokiej jakości źródeł.
Jego skład powinien być z kolei jak najkrótszy, pozbawiony zbędnych dodatków.
Istotna jest także informacja na temat pochodzenia najważniejszego składnika suplementu z kwasem Omega-3.
Zawarty w nim olej rybi powinien być substancją niemodyfikowaną genetycznie, pochodzącą od ryb żyjących w najczystszym środowisku.
Poniżej przegląd dobrej jakości produktów, zawierających kwasy tłuszczowe omega 3: