KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3 – BEZCENNY DAR NATURY

Kwasy omega-3 są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, do których zalicza się:  kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas α-linolenowy (ALA). 

Źródłem EPA oraz DHA, są ryby żyjące w zimnych wodach, takie jak: makrela, łosoś, pstrąg, tuńczyk oraz śledź. Ryby nie są jednak zdolne do produkcji tych związków. Kwasy omega-3 są syntetyzowane w bardzo małych organizmach, zwanych fitoplanktonem, którym ryby się żywią.

Im niższa jest temperatura wody, tym więcej kwasów omega-3 zawiera plankton.

Znaczące ilości tych długołańcuchowych kwasów pozyskiwane są z oleju rybiego, tranu czy skorupiaka kryla antarktycznego.

Możliwe jest również nabycie suplementów diety zawierających kwasy omega-3, zazwyczaj w postaci płynu czy kapsułek.

Kwas ALA występuje w zielonych warzywach liściastych oraz w niektórych olejach roślinnych (np. oleju lnianym).

Rola kwasów omega-3 w organizmie człowieka:

–Wspomagają pracę serca i układ krążenia.

–Wpływają korzystnie na wzrost poziomu we krwi „dobrego cholesterolu” (HDL), obniżając równocześnie poziom„złego cholesterolu” (LDH).

-Chronią żyły i tętnice przed miażdżycą zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

–Są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i centralnego układu nerwowego. Podnosi zdolność do uczenia się.

-Kwas DHA ma szczególne znaczenie dla prawidłowego rozwoju mózgu oraz wzroku płodu.

–Są prekursorami niektórych hormonów.

–Ze względu na jego udział w produkcji serotoniny (hormon szczęścia) wykazują one antydepresyjne działanie. 

Mają korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

-Sprzyjają likwidacji przewlekłych stanów zapalnych w chorobach jelit,

-Łagodzą bóle reumatyczne w RZS,


– Zapobiegają rozwojowi chorób oczu, tj. retinopatii i zwyrodnieniu plamki żółtej,

-Zmniejszają ryzyko rozwoju choroby nowotworowej prostaty, gruczołu sutkowego oraz jelita grubego,

-Zmacniają układ odpornościowy,

-Łagodzą przebieg chorób autoimmunologicznych

-Mają korzystne działanie w leczeniu demencji, choroby Alzheimera, schizofrenii, ADH, dysleksji oraz autyzmu.

Przy wyborze najlepszego preparatu, należy zwracać uwagę na to, aby zawierał on odpowiednio wysoką ilość kwasów EPA i DHA, pochodzących ze sprawdzonych, wysokiej jakości źródeł.

Jego skład powinien być z kolei jak najkrótszy, pozbawiony zbędnych dodatków.

Istotna jest także informacja na temat pochodzenia najważniejszego składnika suplementu z kwasem Omega-3.

Zawarty w nim olej rybi powinien być substancją niemodyfikowaną genetycznie, pochodzącą od ryb żyjących w najczystszym środowisku

Poniżej przegląd dobrej jakości produktów, zawierających kwasy tłuszczowe omega 3:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Dodaj komentarz