W ostatnich latach odnotowuje się zwiększone zainteresowanie związkami roślinnymi, które mogą nie tylko wspomagać leczenie, ale także zapobiegać rosnącej liczbie chorób wirusowych. Nie wywołują one skutków ubocznych, a co więcej stymulują układ odpornościowy do walki z patogenami.
Wytwarzane w nich metabolity wtórne wykorzystywane są od dawna do otrzymywania preparatów naturalnych, których historia sięga początków cywilizacji.
Uważa się, że skuteczność lecznicza preparatów roślinnych opiera się na wzajemnym oddziaływaniu związków biologicznie aktywnych.
Na aktywność substancji biologicznie aktywnych w preparacie znacząco może wpływać sposób uprawy, przechowywanie zebranych materiałów roślinnych, suszenie, a także metoda ekstrakcji.
Związki roślinne najczęściej wykazują przeciwwirusowe działanie względem konkretnych wirusów – np. kwercetyna hamuje replikcję wirusa grypy, rinowirusów, Epsteina-Barr, zapalenia wątroby typu C.
Zakażenia wirusowe są jedną z głównych przyczyn chorób i śmiertelności ludzi na świecie.
Przykładem roślin o właściwościach przeciwwirusowych są m.in.:
–Jeżówka purpurowa – pobudza ona nasze komórki do wytwarzania naturalnej substancji przeciwwirusowej zwanej interferonem. Działanie to jest krótkotrwałe więc należy przyjmować jeżówkę dosyć często, przy poważnych infekcjach nawet co 2 godziny.
–Czosnek/ Czarny czosnek fermentowany – w grupie, w której badani otrzymywali suplementy na bazie czosnku zanotowano znacznie mniej przeziębień niż w grupie placebo. Inne badania pokazały, że ma on zdolność do zwalczania m.in. wirusa grypy, przeziębienia i zapalenia płuc.
–Czarny bez- badania wykazały, że ludzie zainfekowani wirusami grypy typu A i B doświadczają 91-procentowej poprawy po 7 dniach zażywania czarnego bzu, jednocześnie redukując gorączkę i polepszając swoje samopoczucie.
-Traganek błoniasty (korzeń)- stymuluje on układ odpornościowy, wzmaga produkcję przeciwdział odpornościowych, aktywuje i wzmaga wydzielanie interferonu oraz wspomaga organizm w walce z chorobotwórczymi patogenami.
–Korzeń lukrecji- triterpeny w niej zawarte potrafią zwalczać takie wirusy jak: wirus opryszczki, SARS, HIV i grypę.
-Liść oliwny – jego główny składnik –oleuropeina, hamuje rozprzestrzenianie się wirusów, uniemożliwiając im wiązanie się ze zdrowymi komórkami.