NATURALNE WSPARCIE DLA WĄTROBY – SZYBSZA REGENERACJA

Wątroba stanowi wsparcie dla większości narządów w organizmie człowieka, jest ona niezbędna do zdrowego życia i funkcjonowania.

Narażona jest ona na działanie transportowanych z zewnątrz szkodliwych związków (ksenobiotyków), w wyniku czego jedną z jej najważniejszych funkcji jest ich detoksykacja. Jeśli zostanie ona zaburzona, organizm narażony jest na rozwój wielu schorzeń. 

Ponadto w wątrobie magazynowane są witaminy i składniki mineralne, dlatego też jej dysfunkcja doprowadza do częstych niedoborów składników odżywczych. 

Wyniki badań potwierdzają, że właściwie dobrane suplementy diety mają pozytywny wpływ na pracę watroby. Zawierają one pojedyncze składniki lub mieszaninę roślinnych substancji aktywnych, których głównym zadaniem jest wsparcie pracy wątroby, ochrona przed rozwojem patologicznych zmian i jej regeneracja.   

Przykładem takich bioaktywnych substancji i roślin są: 

*Ostropest plamisty (sylimaryna)-  pozytywnie wpływa na redukcję masy ciała, obniżenie poziomu enzymów wątrobowych i stopień zniszczenia narządu. Zawiera witaminy z grupy B,  wspomagające czynność wątroby. Suplement uszczelnia błony, zapobiegając przenikaniu substancji toksycznych do wnętrza komórek wątrony hepatocytów. Stosowany jest często w regeneracji po uszkodzeniach tego narządu. 

*Karczoch-najważniejszą substancją aktywną jest związek zwany cynaryną – znany ze swojego działania hepatoprotekcyjnego. Wspomaga pracę wątroby, redukuje zalegające toksyny i pobudza produkcję żółci. Co jednak istotniejsze, zapobiega stłuszczeniom. 

*Mniszek lekarski-wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby i detoksykację, pobudza wydzielanie żółci i ułatwia jej przepływ do dwunastnicy, co zapobiega tworzeniu się złogów.

*Andrographis paniculata (Brodziuszka wiechowata)-choć z powodzeniem stosowany na świecie, to jeden z mniej znanych suplementów diety, posiadający właściwości hepatoprotekcyjne. Może on znacząco przyspieszyć rekonwalescencje po uszkodzeniach wątroby, zmniejszając masę uszkodzonego narządu i blokując  wzrost patologicznych wskaźników wątrobowych.

*Kurkuma (kurkumina)-udowodniono, że ma ona silny wpływ na regenerację wątroby, bez względu na przyczynę uszkodzenia oraz zwiększa produkcję żółci. Ponadto posiada ona także właściwości przeciwzapalne.  

*Witamina E-wykorzystywana jest najczęściej jako naturalny przeciwutleniacz. Ma ona jednak też ogromny wpływ na funkcjonowanie wątroby. Spowalnia i hamuje proces włóknienia, obniża wartości enzymów wątrobowych we krwi oraz niweluje stłuszczenie, efektywnie poprawiając stan narządu.

*Cholina-ochrania wątrobę przed stłuszczeniem. Buduje ona fosfatydylocholinę, która pomaga w metabolizowaniu tłuszczy w wątrobie. Z tego względu zbyt niski jej poziom w organizmie może prowadzić do odkładanie tłuszczu w wątrobie.

*Kwas alfa-liponowy-jest substancją niezbędną do prawidłowej funkcji mitochondriów. Ułatwia on wątrobie przetworzenie nadmiaru substratów energetycznych bez ich nadmiernego obciążenia. Ponadto zapobiega uszkodzeniom białek, DNA i lipidów przez fruktozę, tym samym chroniąc wątrobę.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Dodaj komentarz